Huvudinnehåll

Mat som vill dig väl.

Mat som vill dig väl.

Du har väl hört uttrycket ”frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattig”. Tur för mig som älskar frukost! Dagens höjdarmål om du frågar mig.
Jag älskar müsli. Tyvärr innehåller många varianter väldigt mycket socker och snabba kolhydrater.
Min favorit, som är gluten- och sockerfri, gör jag själv.

•Ta och hacka ett gäng med blandade nötter t ex paranöt, hasselnöt, mandel, pistage med lite solros- och pumpafrön.
•Blanda i lite cocosflingor, linfrön och psylliumfrö.
•Krydda med 2 tsk kanel, 2 tsk kardemumma el 1 tsk vaniljpulver.
•Blanda i lite kokosolja och lägg allt på en långpanna.
•175 grader i ca 15-20 min. Rör efter halva tiden.
•Låt svalna och blanda i lite gojibär, russin och kanske lite aprikoser i små bitar.

Servera till;
-yoghurt, kesella och varma bär.
-en halv avocado mixas med en halv banan och 1 dl kesella, servera med mild naturell yoghurt.
-en halv avocado, halv banan, lite färsk mango och hallon serveras med vispad kesellayoghurt.
-el appelpie-style! Stek äppelklyftor i cocosolja med kanel. Toppa med müslin.

Make your day shine!
Kristina & Malin

Easy Living hjärtar Sportlife.

Easy Living samarbetar med gymkedjan Sportlife, inte bara här i Skövde utan i hela Skaraborgslän. Detta samarbete är guld värt då vi på Easy Living tycker det här med träning är toppen. Inte bara kan vi erbjuda fina rabatter till de företag som är anslutna till oss utan också skapa roliga träningsevent för medarbetare och företag.Träna med oss

Mörk chokladmousse

Mat som vill dig väl.

Kort & gott!! Because you worth it!

100 g mörk, minst 70%, choklad
2 äggulor
0,5 tsk vaniljpulver
3 dl vispgrädde

Hallon och ev liten klick grädde på toppen. Super att servera varma hallon till också.
Receptet är till 4-6 port. På bilden anv jag små ikeaglas så det räckte till 8 port.

Do it:
Smält chokladen i vattenbad el micro. Vispa grädden, dock inte för hårt, och vispa ner vanilj och äggulor. Bland ca en halv dl av gräddblandningen i chokladen och sedan ytterliggare någon dl. Avsluta med att försiktigt blanda ihop allt. Häll upp i glas och kyl en stund innan servering. Perfekt att förbereda…

Choklad is the shit for the soul!

Peters Träning #3 – Tabata

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 14.23.05

Vad är TABATA?

Ni har säkert hört människor omkring er och på tv prata om Tabataträning, men vad är det egentligen? Och varför har det blivit så populärt?

1997 publicerade Japanen Dr. Izumi Tabata och hans forskarteam en studie i ”The Journal Medicine and Science in Sports and Exercise”. Studien visade att 4 minuter av högintensiva träningsintervaller kan ge bättre effekt på både de aneroba och aeroba energisystemen än en hel timmes lågintensiv konditionstäning. Efter bara 6 veckors tester visade sig intervallerna ha ökat den aneroba förmågan med 28 % och det totala syreupptaget (VO2 max) med 14 %.

Studien utfördes på japanska speedskatinglandslaget och innehöll två grupper, den ena fick utföra vanlig uttålighetsträning och cykla i 1 timme medans den andra gruppen fick jobba med maxintervaller (20 sek arbete, 10 sek vila). Undersökningen genomfördes på en dämpande träningscykel men har senare utvecklats till att innefatta stora komplexa övningar med mycket rörelse.

Du kan använda Tabata metoden med alla slags övningar. Tricket är alltså att köra korta intervaller på 20 sekunder av hårt arbete och 10 av vila. Upprepa 8 gånger och total tiden är fyra minuter. Exempel på övningar kan vara allt från löpning, rodd och hopprep till benböj, armhävningar och situps. För maximal effekt är det bra att använda övningar som involverar flera stora muskelgrupper.

Svaret på varför det blivit så populärt är helt enkelt att det är väldigt effektivt. På kort tid kan du öka din styrka och förbränna fett. Tummen upp säger vi!

Wrap it up!

Perfekt för utflykten, smidig lunch eller som matigt mellis. Wrapen. Fyll den med favvo-stuff som vill din kropp väl.

Innehåll 2 wraps
1 liten burk kikärtor
1 avocado
Sugarsnaps, i bitar (efter smak)
1,5 msk gojibär
Hackad färsk persilja
Hackad färsk basilika
2 st kycklingfilé
2 msk hackade valnötter
Strimlad vitkål
En tsk olja och lite flingsalt

Toppa gärna med lite keso eller matyoghurt!

Tips:
Om wrapen inte ska ätas på en gång så undviker jag att ta i ”blöta” ingredienser typ tomat, gurka, keso etc, det tillsätter jag precis innan så undviker jag en geggig wrap!

MAt som vill dig väl.

 

Peters Träning #2 – Ta pulsen!

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 14.26.09

Att ha koll på sin puls när man tränar är det bästa sättet att se och veta att man faktiskt anstränger kroppen och på så sätt får ut mer av sin träning. Det lättaste sättet att få koll på vilken pulszon man ligger i under träningen är med en pulsklocka. Då får du en siffra på din ansträngning och kan enkelt se var du ligger på skalan. När du tror att du är helst slut kan klockan visa att du har mer att ge, ofta har du mer krafter än vad du tror och klockan kan vara en väldigt bra sporre.

Kroppens olika pulsnivåer brukar delas in i fem zoner:

  • Mycket lätt, som innebär att du tränar på 50-60 procent av din maxpuls.
  • Lätt, det vill säga 60-70 procent av maxpulsen.
  • Medel, 70-80 procent
  • Hård, 80-90 procent
  • Elit, 90-100 procent av maxpulsen.

Om du inte har en pulsklocka kan du räkna ut din maxpuls med formeln 220 minus din ålder. Om du är 25 år är din maxpuls alltså 220-25=195. Det stämmer inte alltid helt, pulsen kan variera för individer med samma ålder, men det är ändå en bra riktstolpe att jobba efter.

Det allra bästa är att kombinera lågintensiv och högintensiv träning för att undvika att hamna i en bekvämlighetszon. Kroppen är smart och vänjer sig snabbt. Därför gäller det att överraska den för att få resultat av träningen. Låt lågintensiva promenader vara din dagliga träning och lägg till högintensiv träning ca tre gånger i veckan. En vilodag på det och du har ett bra upplägg för att boosta förbränningen.

Framtidens arbetsliv, gränslöst arbetsliv.

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 14.08.33

Stora krav ställs på morgondagens ledare

En mycket intressant artikel i Chefstidningen, HR och ledarskapsmagasin för akademiker nr 5 2013.

Under de senaste decennierna har det skett en uppluckring av arbetets förläggning i tid och rum. Arbetet är inte nödvändigtvis en fysisk plats dit vi dagligen går, ej hellre är 8-17 den gällande arbetstiden.

Hur skapar man ett hållbart och hälsosamt arbetsliv och arbetsplatser? Hur stimulerar man till kreativitet och innovationer i ett gränslöst arbetsliv? Utifrån pågående forskning lyfter Christin Mellner, fil dr forskare vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet och Susanna Toivanen, fil dr och docent i sociologi, forskare vid Chess, Stockholms universitet/Karolinska institutet och inhouse forskare hos NCC Property Development AB några av dessa frågor kring gränslöst arbetsliv.

I det här inlägget refererar jag till 5 frågor som ställs till Christina Mellner och Susanna Toivanen.

Vilka är de största utmaningar för chefer i det gränslösa arbetslivet?

En utmaning är att upptäcka tecken på stress och ohälsa i tid bland medarbetare. En annan är att hålla ihop och motivera en allt mer gränslös arbetsgrupp. Räknas till exempel virtuell närvaro lika mycket som fysisk närvaro? Det kan handla om att ha obligatoriska närvarodagar då man som chef kan både ha möten med enskilda medarbetare och träffa alla medarbetare samtidigt.

Det gränslösa arbetet kräver ledarskap som bygger på tillit i stället för kontroll, på resultat istället för detaljstyrning.

Flexibiliteten hyllas alltmer avseende tid, rum och anställningsform- vad innebär det för den som leder verksamheten?

Det innebär bland annat att ledare behöver utveckla sina kommunikativa färdigheter och vara ännu tydligare och mer närvarande. Tydliga rutiner och regelbundna fysiska möten skapar kontinuitet och trygghet.

Vi ser ökad psykisk ohälsa som ofta kan kopplas till den ökade prestationskrav – vad bör chefer tänka på?

För det första bör chefer lära sig mer om arbetsmiljö och hälsa så de vet att psykisk ohälsa i arbetslivet skapas, förebyggas och hanteras. Fortfarande vill man se psykisk ohälsa som ett individproblem i stället för arbetsmiljöproblem. Och synsättet avgör ju hur man väljer att hantera problemet och hur man lyckas med att minska psykisk ohälsa i arbetslaget.

Vilka är de största nackdelarna respektive fördelarna med moderna arbetsplatser med öppna landskap?

Nackdelar handlar om buller, att man inte kan arbeta ostört att man blir avbruten, och undermålig luftkvalitet.

Förespråkarna av landskap menar att den här typen av kontorsutformning ökar kommunikationen mellan medarbetarna, men det finns forskning som pekar på det motsatta, att man kommuniserar mindre för att inte störa kollegorna.

Vilka egenskaper och förmåger kommer att bli allt viktigare för morgondagens chefer?

Gränslösheten kräver gedigen människokännedom, hur man leder arbetsgrupper som präglas av mångfald. God människokännedom innebär också medvetenhet om ens beteenden och drivkrafter. Det viktigaste i all interaktion är respekt och omtanke.

Ta del av hela artikelen i www.chefstidningen.se

Vid pennan Sissel

Frötekakor in a hurry!!

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 11.26.21

Kanske är det världens snabbaste bröd att slänga ihop, ge dig själv en kvart extra på morgonen och du hinner slänga ihop degen, skjutsa in i ugnen och få nybakt till kaffet. Eller njut som mellanmål, till soppan, ja testa själv.

8 st Frötekakor
1 dl kokosmjöl
1 dl majsmjöl
2 ägg
1 tsk fibrex
1 dl sesamfrön
2 dl pumpafrön
0,5 dl krossade linfrön
0,5 dl psylliumfrön
0,5-1 dl kokosmjölk, kolla av degens konsistens
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Mixa alltsammans i matberedaren. Klicka och platta ut 8 tekakor på en bakpapperklädd plåt.
200 grader ca 10 min.

Stort plus för glutenfritt!

Peters Träning #1 – Alla kan!

Alla kan.

Alla kan träna! Och alla mår bättre av att göra det. Det är ingen hemlighet att fysisk aktivitet genererar både energi och endorfiner och dessutom motverkar stress, stela kroppar och sjukdomar. Men trots att vi har all den här kunskapen så är det svårt för många att få in träningen i sitt liv. I avsnitten Peters träning vill vi tillsammans med er ändra på det genom motivation och tips. Ni är välkomna att ställa frågor och komma med förslag om vad vi ska ta upp.

Äter du ohälsosamt?

Aktuell forskning

Vad är då ohälsosamma matvanor?

  • Att du sällan äter grönsaker, rotfrukter, frukt och bär samt fisk och skaldjur
  • Att du ofta äter feta mejeriprodukter och sällan intar nyttiga fetter som olivolja och rapsolja
  • Att du ofta äter kaffebröd, choklad, godis, chips, samt ofta dricker läsk och saft

Hur kan dessa ohälsosamma matvanor påverka min hälsa?

Att över tid ha dåliga matvanor påverkar risken att drabbas av folksjukdomar som fetma, hjärt-kärlsjukdomar, typ 2-diabetes och benskörhet. Det finns även belägg för att risken ökar för att drabbas av vissa cancersjukdomar. Att över tid vara överviktig eller lida av fetma ökar i sin tur risken för att drabbas av ytterligare ohälsa.

Låt oss på Easy Living ge dig kvalificerad rådgivning kring dina kostvanor.

Vid pennan Sissel