Peters Träning #3 – Tabata

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 14.23.05

Vad är TABATA?

Ni har säkert hört människor omkring er och på tv prata om Tabataträning, men vad är det egentligen? Och varför har det blivit så populärt?

1997 publicerade Japanen Dr. Izumi Tabata och hans forskarteam en studie i ”The Journal Medicine and Science in Sports and Exercise”. Studien visade att 4 minuter av högintensiva träningsintervaller kan ge bättre effekt på både de aneroba och aeroba energisystemen än en hel timmes lågintensiv konditionstäning. Efter bara 6 veckors tester visade sig intervallerna ha ökat den aneroba förmågan med 28 % och det totala syreupptaget (VO2 max) med 14 %.

Studien utfördes på japanska speedskatinglandslaget och innehöll två grupper, den ena fick utföra vanlig uttålighetsträning och cykla i 1 timme medans den andra gruppen fick jobba med maxintervaller (20 sek arbete, 10 sek vila). Undersökningen genomfördes på en dämpande träningscykel men har senare utvecklats till att innefatta stora komplexa övningar med mycket rörelse.

Du kan använda Tabata metoden med alla slags övningar. Tricket är alltså att köra korta intervaller på 20 sekunder av hårt arbete och 10 av vila. Upprepa 8 gånger och total tiden är fyra minuter. Exempel på övningar kan vara allt från löpning, rodd och hopprep till benböj, armhävningar och situps. För maximal effekt är det bra att använda övningar som involverar flera stora muskelgrupper.

Svaret på varför det blivit så populärt är helt enkelt att det är väldigt effektivt. På kort tid kan du öka din styrka och förbränna fett. Tummen upp säger vi!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.