Peters Träning #2 – Ta pulsen!

Skärmavbild 2013-09-13 kl. 14.26.09

Att ha koll på sin puls när man tränar är det bästa sättet att se och veta att man faktiskt anstränger kroppen och på så sätt får ut mer av sin träning. Det lättaste sättet att få koll på vilken pulszon man ligger i under träningen är med en pulsklocka. Då får du en siffra på din ansträngning och kan enkelt se var du ligger på skalan. När du tror att du är helst slut kan klockan visa att du har mer att ge, ofta har du mer krafter än vad du tror och klockan kan vara en väldigt bra sporre.

Kroppens olika pulsnivåer brukar delas in i fem zoner:

  • Mycket lätt, som innebär att du tränar på 50-60 procent av din maxpuls.
  • Lätt, det vill säga 60-70 procent av maxpulsen.
  • Medel, 70-80 procent
  • Hård, 80-90 procent
  • Elit, 90-100 procent av maxpulsen.

Om du inte har en pulsklocka kan du räkna ut din maxpuls med formeln 220 minus din ålder. Om du är 25 år är din maxpuls alltså 220-25=195. Det stämmer inte alltid helt, pulsen kan variera för individer med samma ålder, men det är ändå en bra riktstolpe att jobba efter.

Det allra bästa är att kombinera lågintensiv och högintensiv träning för att undvika att hamna i en bekvämlighetszon. Kroppen är smart och vänjer sig snabbt. Därför gäller det att överraska den för att få resultat av träningen. Låt lågintensiva promenader vara din dagliga träning och lägg till högintensiv träning ca tre gånger i veckan. En vilodag på det och du har ett bra upplägg för att boosta förbränningen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.