Huvudinnehåll

Pynta matlådan

Matlådan

Äta lunch ute på restaurang kan vara trevligt, men det är inte billigt och sällan nyttigt. Alternativet om man vill spara lite pengar och äta nyttigare är matlådan. Men när man ätit samma sak fyra dagar i rad är det ju lätt att följa med till restaurangen ändå.

Anna Ottosson är dietist och förespråkar matlåda på jobbet för ett ökat välbefinnande.

Tänk på hälsan
Oftast är det inte så nyttigt som man tror att det är att äta ute. En sallad på restaurangen behöver inte nödvändigtvis vara nyttig för att den heter sallad i menyn.

Färdigförpackade sallader är inte alltid så nyttiga. Generellt för luncher är att det är för lite eller inga grönsaker.

Tänk på miljön
I Sverige kastar vi redan otroligt mycket mat och ännu mer slängs på restaurang. Går du på lunchbuffé tar du kanske ännu mer än du orkar äta och så bryr du dig inte om att du faktiskt bidrar till att mycket går till spillo när du blir tvungen att slänga resten.

Tänk på ekonomi
Alla kan spara pengar på att ta med sig matlåda till jobbet. Men tricket är att inte hamna i den där trista upprepningen, där man har samma mat med sig varje dag.

Alla har väl sina klassiker, men man kan dels hotta upp klassikerna, dels frysa in många olika så att man kan variera sig.

Pynta matlådan
Toppingen är viktig för att få matlådan att kännas lite mer lyxig- parmesanost, flingsalt, ask coctailtomater, olivolja, eller groddar är bra förslag på topping som man kan med sig till jobbet och förvara i kylen.

En annan detalj som kan höja känslan av lyx är att kanske köpa med sig nygräddat bröd på väg till jobbet och toppa lunchen med.

Nyttigare alternativ
För att få i sig en viktig lunch är balansen viktigast. Man ska tänka mycket i färg och att det ska vara en bra fördelning mellan kolhydrater som pasta ris och potatis – och proteiner som kött och fisk.

Halva tallriken med grönsaker och en fjärdedel vardera av kött och lika mycket paste, ris eller andra kolhydrater.

Ett förslag är att ha rivna morötter i lasagne och köttfärsås, eller toppa med frukt från fruktkorgen.

Teamwork med kollegan
På vissa arbetsplatser har trenden med matlådor som är vällagade spridit sig såpass att två eller flera kollegor går ihop och turas om att ta med matlåda och bjuder varandra på lunchmat.

– Man kan köra varannan dag. Det blir lite överraskning om vad det blir för mat till lunch och så får man lite nya idéer på köpet, säger Anna Ottoson till P4 Extra.

Men förutsättningen är väl att man är ungefär lika bra på att laga mat då så att man inte får prestationsångest.

Källa: P4 extra/Sveriges Radio

Dags att börja äta grönare

ljummen-grillad-sallad-med-majs-och-halloumi-71898

Grillat och salladen är tillbaka i matlådan. Det är ju både smakfullt och nyttigt. Här är ett recept från Ica.se. Prova, du kommer inte att ångra dig. Trevlig spis!

Ljummen grillad sallad med majs och halloumi

 

Ingredienser

4

Vitlöks- och timjanolja

  • 1/2 kruka timjan
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och svartpeppar

Grönsaker

  • 200 g halloumiost
  • 4 hjärtsallad
  • 1 zucchini
  • 2 rödlökar
  • 2 förkokta majskolvar
  • 2 citroner
  • 250 g babyplommontomater
  • 1 1/2 msk olivolja

Till servering

  • grillad kyckling, fisk eller grillat kött

Så här gör du:

  1. Vitlöks- och timjanolja: Hacka timjanen fint. Skala och riv vitlöken. Blanda timjan och vitlök med olivoljan och smaksätt med salt och peppar.
  2. Grönsaker: Skiva halloumin. Ansa salladen och dela den på längden genom roten. Skär zucchinin i skivor. Skala lökarna och dela dem genom roten. Skär varje majskolv i fyra bitar. Skär citronerna och tomaterna i halvor.
  3. Pensla halloumin, salladen, löken, zucchinin och majsen med olivoljan. Salta och peppra.
  4. Grilla lökarna och lägg dem på den indirekta sidan av grillen. Grilla halloumi, zucchini, majs och citron. Grilla salladen hastigt mot slutet av grillningen.
  5. Lägg salladen på en tallrik och garnera med halloumi och de grillade grönsakerna och tomaterna.
  6. Till servering: Ringla över vitlöks- och timjanoljan och servera som tillbehör till kyckling, fisk eller kött.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri halloumi.
Gör mjölkproteinfri: byt ut halloumi mot tofu.

 

 

Träna kan man göra överallt

Man brukar säga att det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder. Peter har anammat  det mantrat på sitt eget vis, alla ställen är bra ställen att träna på! Här är han på vår parkering med ett glatt gäng, funkar fint!

Anna kan.

tennisarmbåge akupunktur

akupunktur nålar

Katarina hörde av sig till Anna för ett tag sen över sin onda armbåge. Anna konstaterade den kända ”tennisarmbågens” tråkiga uppkomst. Men med Akupunktur och lite övningar så har det blivit bättre.  Anna kan!

Mer träning på arbetet – En smart affär

rörelseträning på arbetet

Igår var Peter och jag på Fredrik Mogensen AB i Hjo och körde rörelseträning med de som arbetar där. Ett glatt gäng som tränar med Peter regelbundet på arbetsplatsen och på arbetstid. De är inne på sin andra termin och vilka resultat! Peter kör rörelseträning vilket innebär att man utför olika övningar som mjukar upp en stel kropp. Det är både styrka, balans och smidighet något som förebygger ohälsa och onda kroppar. Gänget på Mogensen har gjort stora framsteg och tränar glatt vidare. Tänk om fler arbetgivare gjorde som Mogensen och Sotarfirman i artikel nedan, såg fördelarna med en effektivare, smidigare och starkare personal. Och inte minst att det är teambildande på köpet! Läs om VD John Iggström och hans gäng tycker:

Alltför många arbetsolyckor och tillbud bland sotarna under 2013 fick vd John Iggström ta ett beslut:

Obligatorisk träning en timme i veckan för alla 20 anställda.

– Jag var emot, avslöjar skorstensfejare Tommy Nordin och pustar lite.
Träningspasset hos Sportsgym på Storgatan har pågått i en halvtimme och 60-årige Tommy börjar bli lite trött.
– Ja, det är jobbigt I början var många av oss skeptiska, du vet det där att bli beordrad… Men det är bra att vi kör regelbundet och att träna i grupp gör det lite lättare. Jag tycker att jag har blivit lite smidigare och orkar lite mer.
Sonen Fredrik, 23 år, kämpar vid en annan station.
– Det har väl försvunnit något kilo och nu orkar jag köra hårdare och längre vid varje station, säger han.

De 20 anställda har nu tränat på arbetstid i ett år och John Iggström är helt övertygad om att det haft effekt.

– Ja, ja, det räcker att titta på dem, vilket förvandling! Jag tänkte att om vi tränar upp vår kondition, styrka, balans och smidighet, så kan olyckstillbuden minska. Och i fjol hade vi bara två arbetsolyckor. Året innan var det tolv, plus två allvarliga bilolyckor i jobbet. Han tror att Sundsvalls Södra sotningsdistrikt är det enda privata företag i stan som kör med det här konceptet: att gruppen leds av en personlig tränare.

Den här eftermiddagen är det Elin Ivarsson som leder passet och eldar på sotarna.
– Ett, två, tre, starta! kommenderar hon. Sedan går Elin runt och manar på de enskilda kämparna och korrigerar om någon inte utför momentet helt rätt. På de nio stationerna avlöser de 13 närvarande killarna och 4 tjejerna varandra hela tiden. Den som just avverkat en station hinner ta ett par djupa andetag.
– Här får vi väldigt allsidig träning vilket är precis vad vi behöver, för att orka hålla fokus en hel arbetsdag, menar John Iggström.

Att företaget tappar en arbetstimme i veckan blev heller inget problem.
– Nej, faktiskt inte. Våra intäkter har tvärtemot ökat en aning. Vi har blivit effektivare. Det här är det bästa jag gjort som chef och jag tycker att fler företag borde ta efter.

Källa: Sunsvall Tidning
Tommy Lindberg
060–197153

Hög tid att vaccinera sig mot TBE

TBE, fästingar

Vi vaccinerar varje onsdag 13-18, ring Monica på 076-1821160 och boka in din tid (Drop In mellan 16-18).
Pris: 360:-/per dos

Var finns fästingar?
En fästing är ett slags blodsugande kvalster. Den lever normalt av att suga blod från större djur, till exempel rådjur, men den kan också sätta sig på människor.
Fästingar sitter på högt gräs och liknande växter och väntar på att en potentiell värd ska gå förbi. Får du en fästing på dig kommer den i de flesta fall att vandra till ett varmt, fuktigt och mörkt ställe på kroppen, exempelvis underlivet eller armhålan, men den kan i princip slå sig ner varsomhelst.

När fästingen har hittat en passande plats på din kropp sticker in en sugsnabel i huden. Fästingen genomgår tre utvecklingsstadier från larv till vuxen. Varje stadium kräver ett blodmål. I de flesta fall släpper fästingen efter ett tag eller så går den att ta bort utan att något särskilt händer. I enstaka fall bär fästingen på bakterien som kan ge borrelia eller viruset som kan ge TBE, och kan då överföra dessa sjukdomar till sitt värddjur.

Så tar du bort en fästing

  • Ta en smal pincett och ta tag om fästingen så långt ned över huvudet som det är möjligt utan att den går sönder.
  • Sedan drar man långsamt och segt tills den släpper. Inga snabba ryck.
  • På apoteket kan man köpa en speciell fästingtång, men det går också bra med en vanlig pincett med bra grepp.
  • Man kan också ta en bomullstråd och dra runt fästingen alldeles nere vid huvudet. Därefter drar man långsamt och segt tills den släpper.

Det är inte bra att använda grövre metoder, som avbränning eller kemikalier. Då riskerar man att göra mer skada än nytta. Det är inte dokumenterat om det finns någon skillnad mellan olika metoder för att ta bort fästingar och risken att få fästinginfektioner. Däremot är det bevisat att ju längre fästingen borrar in sig, desto större är risken att få borrelia eller TBE.

Vad gör jag om huvudet blir kvar?
Om huvudet sitter kvar finns det risk att man får infektion med andra mikroorganismer, precis på samma sätt som man kan bli infekterad efter en sticka eller någon annan främmande kropp i huden. Denna infektion har inte något med borrelia eller TBE att göra, men kan vara farlig eller obehaglig ändå.

  • Vänta ett par dagar så att kroppens egen infektion, rodnad och svullnad, driver fram fästingens huvud. Då ser du det tydligare och kan pröva att plocka bort igen.
  • Om man inte lyckas själv kan man kontakta distriktssköterska/läkare för hjälp.

Behandling mot borrelia och TBE?
Om man har blivit biten av en fästing och har tagit bort den, är risken för att utveckla borrelia så liten att det inte finns någon anledning att behandla med antibiotika i förebyggande syfte. Mot TBE-viruset finns det ingen behandling, men ett bra förebyggande vaccin.

Se upp vid symtom som röd fläck
Däremot är det vara bra att hålla utkik efter symtomen på borrelia, speciellt en röd fläck runt stället där fästingen suttit. Fläcken blir gradvis större och efter hand blir det ett blekt område i mitten (erythema migrans). Detta visar sig vanligast mellan 3 och 30 dagar efter att man blivit biten. Upptäcker du ett sådant bör du uppsöka läkare för att få behandling med antibiotika. Den vanliga bettreaktionen kommer tämligen omgående.

Uppdaterad den: 2012-08-01

Författare: Sven Britton, professor, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna

Uppdaterare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

 

Ego-boosta för ett lyckligare liv!

Egoboosta, topphälsa
Hälsa. Självkänsla. Självförtroende. Välkända ord vi ofta slänger oss med. Men har du riktig koll på skillnaden? Har du självkänsla nog att våga ta åt dig av en komplimang? På riktigt. Och låta den smälta i hjärtat som glass i sommarvärmen.

Människans främsta drivkraft är att bli sedd. Både för vem man är och för vad man gör. Balansen däremellan är viktig. Jätteviktig. De här båda begreppen blandas ofta ihop eller kan till och med ses som samma sak. Att bli uppskattad för de prestationer man gör, eller känna att man är bra på något, ger ett gott självförtroende. När någon ser och uppskattar en för den man är byggs självkänslan upp.

Det är nu balansen kommer in. Ett enbart gott självförtroende kan helt dränera självkänlsan och tvärtom. Jämvikten behövs för att vi ska bli hela, trygga personer.

En lite kantstött självkänsla kan byggas upp. Men kom även ihåg att hjälpa andra! Berätta för dina vänner och arbetskompisar vad du uppskattar hos dem. Vi behöver bli bättre på att förmedla positiva egenskaper till varandra.

Är det något vi är duktiga på så är det att ta åt oss av negativ kritik. Varför är det egentligen så? Om har utvecklingssamtal med din chef, får beröm för tre saker du gjort bra under året, men en neutral kommentar om en fjärde sak. Kanske inte ens kritik. Vad kommer du ihåg? Tyvärr rinner beröm av likt vatten på en gås, medan kritiken fastnar som olja i fjädrarna.

Försök att peppa dig själv aktivt! Lyssna på allt fint som sägs om dig, ta in det. Säg ”Tack” när någon ger dig en komplimang eller positiv feedback. Det är så lätt att inte lyssna, utan bara slänga tillbaka i stil med: ”Men du har också gjort ett fantastiskt jobb”. Stanna upp. Ta till dig. Njut. Av att någon tycker du är en härlig person. Av att någon tycker du gjort ett fantastiskt bra jobb.

Fyll på självkänslan och självförtroendet! Och sprid glädje till andra. Det får även dig att må bättre!

Källa: Jana Söderberg, ToppHälsa

Böcker inom ämnet av Jana Söderberg: