Mer träning på arbetet – En smart affär

rörelseträning på arbetet

Igår var Peter och jag på Fredrik Mogensen AB i Hjo och körde rörelseträning med de som arbetar där. Ett glatt gäng som tränar med Peter regelbundet på arbetsplatsen och på arbetstid. De är inne på sin andra termin och vilka resultat! Peter kör rörelseträning vilket innebär att man utför olika övningar som mjukar upp en stel kropp. Det är både styrka, balans och smidighet något som förebygger ohälsa och onda kroppar. Gänget på Mogensen har gjort stora framsteg och tränar glatt vidare. Tänk om fler arbetgivare gjorde som Mogensen och Sotarfirman i artikel nedan, såg fördelarna med en effektivare, smidigare och starkare personal. Och inte minst att det är teambildande på köpet! Läs om VD John Iggström och hans gäng tycker:

Alltför många arbetsolyckor och tillbud bland sotarna under 2013 fick vd John Iggström ta ett beslut:

Obligatorisk träning en timme i veckan för alla 20 anställda.

– Jag var emot, avslöjar skorstensfejare Tommy Nordin och pustar lite.
Träningspasset hos Sportsgym på Storgatan har pågått i en halvtimme och 60-årige Tommy börjar bli lite trött.
– Ja, det är jobbigt I början var många av oss skeptiska, du vet det där att bli beordrad… Men det är bra att vi kör regelbundet och att träna i grupp gör det lite lättare. Jag tycker att jag har blivit lite smidigare och orkar lite mer.
Sonen Fredrik, 23 år, kämpar vid en annan station.
– Det har väl försvunnit något kilo och nu orkar jag köra hårdare och längre vid varje station, säger han.

De 20 anställda har nu tränat på arbetstid i ett år och John Iggström är helt övertygad om att det haft effekt.

– Ja, ja, det räcker att titta på dem, vilket förvandling! Jag tänkte att om vi tränar upp vår kondition, styrka, balans och smidighet, så kan olyckstillbuden minska. Och i fjol hade vi bara två arbetsolyckor. Året innan var det tolv, plus två allvarliga bilolyckor i jobbet. Han tror att Sundsvalls Södra sotningsdistrikt är det enda privata företag i stan som kör med det här konceptet: att gruppen leds av en personlig tränare.

Den här eftermiddagen är det Elin Ivarsson som leder passet och eldar på sotarna.
– Ett, två, tre, starta! kommenderar hon. Sedan går Elin runt och manar på de enskilda kämparna och korrigerar om någon inte utför momentet helt rätt. På de nio stationerna avlöser de 13 närvarande killarna och 4 tjejerna varandra hela tiden. Den som just avverkat en station hinner ta ett par djupa andetag.
– Här får vi väldigt allsidig träning vilket är precis vad vi behöver, för att orka hålla fokus en hel arbetsdag, menar John Iggström.

Att företaget tappar en arbetstimme i veckan blev heller inget problem.
– Nej, faktiskt inte. Våra intäkter har tvärtemot ökat en aning. Vi har blivit effektivare. Det här är det bästa jag gjort som chef och jag tycker att fler företag borde ta efter.

Källa: Sunsvall Tidning
Tommy Lindberg
060–197153

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.