Hög tid att vaccinera sig mot TBE

TBE, fästingar

Vi vaccinerar varje onsdag 13-18, ring Monica på 076-1821160 och boka in din tid (Drop In mellan 16-18).
Pris: 360:-/per dos

Var finns fästingar?
En fästing är ett slags blodsugande kvalster. Den lever normalt av att suga blod från större djur, till exempel rådjur, men den kan också sätta sig på människor.
Fästingar sitter på högt gräs och liknande växter och väntar på att en potentiell värd ska gå förbi. Får du en fästing på dig kommer den i de flesta fall att vandra till ett varmt, fuktigt och mörkt ställe på kroppen, exempelvis underlivet eller armhålan, men den kan i princip slå sig ner varsomhelst.

När fästingen har hittat en passande plats på din kropp sticker in en sugsnabel i huden. Fästingen genomgår tre utvecklingsstadier från larv till vuxen. Varje stadium kräver ett blodmål. I de flesta fall släpper fästingen efter ett tag eller så går den att ta bort utan att något särskilt händer. I enstaka fall bär fästingen på bakterien som kan ge borrelia eller viruset som kan ge TBE, och kan då överföra dessa sjukdomar till sitt värddjur.

Så tar du bort en fästing

  • Ta en smal pincett och ta tag om fästingen så långt ned över huvudet som det är möjligt utan att den går sönder.
  • Sedan drar man långsamt och segt tills den släpper. Inga snabba ryck.
  • På apoteket kan man köpa en speciell fästingtång, men det går också bra med en vanlig pincett med bra grepp.
  • Man kan också ta en bomullstråd och dra runt fästingen alldeles nere vid huvudet. Därefter drar man långsamt och segt tills den släpper.

Det är inte bra att använda grövre metoder, som avbränning eller kemikalier. Då riskerar man att göra mer skada än nytta. Det är inte dokumenterat om det finns någon skillnad mellan olika metoder för att ta bort fästingar och risken att få fästinginfektioner. Däremot är det bevisat att ju längre fästingen borrar in sig, desto större är risken att få borrelia eller TBE.

Vad gör jag om huvudet blir kvar?
Om huvudet sitter kvar finns det risk att man får infektion med andra mikroorganismer, precis på samma sätt som man kan bli infekterad efter en sticka eller någon annan främmande kropp i huden. Denna infektion har inte något med borrelia eller TBE att göra, men kan vara farlig eller obehaglig ändå.

  • Vänta ett par dagar så att kroppens egen infektion, rodnad och svullnad, driver fram fästingens huvud. Då ser du det tydligare och kan pröva att plocka bort igen.
  • Om man inte lyckas själv kan man kontakta distriktssköterska/läkare för hjälp.

Behandling mot borrelia och TBE?
Om man har blivit biten av en fästing och har tagit bort den, är risken för att utveckla borrelia så liten att det inte finns någon anledning att behandla med antibiotika i förebyggande syfte. Mot TBE-viruset finns det ingen behandling, men ett bra förebyggande vaccin.

Se upp vid symtom som röd fläck
Däremot är det vara bra att hålla utkik efter symtomen på borrelia, speciellt en röd fläck runt stället där fästingen suttit. Fläcken blir gradvis större och efter hand blir det ett blekt område i mitten (erythema migrans). Detta visar sig vanligast mellan 3 och 30 dagar efter att man blivit biten. Upptäcker du ett sådant bör du uppsöka läkare för att få behandling med antibiotika. Den vanliga bettreaktionen kommer tämligen omgående.

Uppdaterad den: 2012-08-01

Författare: Sven Britton, professor, Karolinska Universitetssjukhuset, Solna

Uppdaterare: Göran Günther, överläkare, specialist infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.