Ego-boosta för ett lyckligare liv!

Egoboosta, topphälsa
Hälsa. Självkänsla. Självförtroende. Välkända ord vi ofta slänger oss med. Men har du riktig koll på skillnaden? Har du självkänsla nog att våga ta åt dig av en komplimang? På riktigt. Och låta den smälta i hjärtat som glass i sommarvärmen.

Människans främsta drivkraft är att bli sedd. Både för vem man är och för vad man gör. Balansen däremellan är viktig. Jätteviktig. De här båda begreppen blandas ofta ihop eller kan till och med ses som samma sak. Att bli uppskattad för de prestationer man gör, eller känna att man är bra på något, ger ett gott självförtroende. När någon ser och uppskattar en för den man är byggs självkänslan upp.

Det är nu balansen kommer in. Ett enbart gott självförtroende kan helt dränera självkänlsan och tvärtom. Jämvikten behövs för att vi ska bli hela, trygga personer.

En lite kantstött självkänsla kan byggas upp. Men kom även ihåg att hjälpa andra! Berätta för dina vänner och arbetskompisar vad du uppskattar hos dem. Vi behöver bli bättre på att förmedla positiva egenskaper till varandra.

Är det något vi är duktiga på så är det att ta åt oss av negativ kritik. Varför är det egentligen så? Om har utvecklingssamtal med din chef, får beröm för tre saker du gjort bra under året, men en neutral kommentar om en fjärde sak. Kanske inte ens kritik. Vad kommer du ihåg? Tyvärr rinner beröm av likt vatten på en gås, medan kritiken fastnar som olja i fjädrarna.

Försök att peppa dig själv aktivt! Lyssna på allt fint som sägs om dig, ta in det. Säg ”Tack” när någon ger dig en komplimang eller positiv feedback. Det är så lätt att inte lyssna, utan bara slänga tillbaka i stil med: ”Men du har också gjort ett fantastiskt jobb”. Stanna upp. Ta till dig. Njut. Av att någon tycker du är en härlig person. Av att någon tycker du gjort ett fantastiskt bra jobb.

Fyll på självkänslan och självförtroendet! Och sprid glädje till andra. Det får även dig att må bättre!

Källa: Jana Söderberg, ToppHälsa

Böcker inom ämnet av Jana Söderberg:

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.