Pynta matlådan

Matlådan

Äta lunch ute på restaurang kan vara trevligt, men det är inte billigt och sällan nyttigt. Alternativet om man vill spara lite pengar och äta nyttigare är matlådan. Men när man ätit samma sak fyra dagar i rad är det ju lätt att följa med till restaurangen ändå.

Anna Ottosson är dietist och förespråkar matlåda på jobbet för ett ökat välbefinnande.

Tänk på hälsan
Oftast är det inte så nyttigt som man tror att det är att äta ute. En sallad på restaurangen behöver inte nödvändigtvis vara nyttig för att den heter sallad i menyn.

Färdigförpackade sallader är inte alltid så nyttiga. Generellt för luncher är att det är för lite eller inga grönsaker.

Tänk på miljön
I Sverige kastar vi redan otroligt mycket mat och ännu mer slängs på restaurang. Går du på lunchbuffé tar du kanske ännu mer än du orkar äta och så bryr du dig inte om att du faktiskt bidrar till att mycket går till spillo när du blir tvungen att slänga resten.

Tänk på ekonomi
Alla kan spara pengar på att ta med sig matlåda till jobbet. Men tricket är att inte hamna i den där trista upprepningen, där man har samma mat med sig varje dag.

Alla har väl sina klassiker, men man kan dels hotta upp klassikerna, dels frysa in många olika så att man kan variera sig.

Pynta matlådan
Toppingen är viktig för att få matlådan att kännas lite mer lyxig- parmesanost, flingsalt, ask coctailtomater, olivolja, eller groddar är bra förslag på topping som man kan med sig till jobbet och förvara i kylen.

En annan detalj som kan höja känslan av lyx är att kanske köpa med sig nygräddat bröd på väg till jobbet och toppa lunchen med.

Nyttigare alternativ
För att få i sig en viktig lunch är balansen viktigast. Man ska tänka mycket i färg och att det ska vara en bra fördelning mellan kolhydrater som pasta ris och potatis – och proteiner som kött och fisk.

Halva tallriken med grönsaker och en fjärdedel vardera av kött och lika mycket paste, ris eller andra kolhydrater.

Ett förslag är att ha rivna morötter i lasagne och köttfärsås, eller toppa med frukt från fruktkorgen.

Teamwork med kollegan
På vissa arbetsplatser har trenden med matlådor som är vällagade spridit sig såpass att två eller flera kollegor går ihop och turas om att ta med matlåda och bjuder varandra på lunchmat.

– Man kan köra varannan dag. Det blir lite överraskning om vad det blir för mat till lunch och så får man lite nya idéer på köpet, säger Anna Ottoson till P4 Extra.

Men förutsättningen är väl att man är ungefär lika bra på att laga mat då så att man inte får prestationsångest.

Källa: P4 extra/Sveriges Radio

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.