Huvudinnehåll

Zion Care – från Skövde till Tanzania

Linnea(3)

Det kom ett julbrev från Linnea på Zion Care som vi på Easy Living tänker ge en julgåva i år. Vi har ett fadderbarn hos dem som vi med glädje stöder för fortsatta studier.

Linnea Lundgren är 25 år och kommer ursprungligen från Skövde. Hon studerar teologi i Stockholm, men drömmer om att jobba heltid på sitt center för änkor och föräldralösa barn i Afrika. 

År 2013 var Linnea nominerad till Årets volontär för sina insatser i Tanzania. I somras kunde man också höra hennes sommarprat i Radio Skaraborg där hon bland annat berättade om sina erfarenheter i Afrika. 

Det hela startade 2008 när Linnea Lundgren och hennes pojkvän åkte ned till Tanzania med ett volontärföretag och arbetade i tre månader på ett barnhem. Då knöts kontakterna med centret Zion Care som Linnea nu jobbar för. Linnea sköter kontakten med sponsorer för barnens skolgång, sköter Facebook-publiciteten, skriver regelbundna nyhetsbrev till alla engagerade och håller kontakter med Shepherd´s school som många av barnen går i. 

Man kan säga att hon drar i trådarna från Sverige ända till Tanzania Sedan 2010 har Linnea Lundgren skickat ner 15 volontärarbetare till Zion Care och vid tre tillfällen har klasser från Västerhöjdsgymnasiet varit på besök. 

Vi tycker att Linnea & Co gör ett fantastiskt arbete och vill tacka dem för det.

Julgåvor skickas till Line of Friends Bankgiro: 550-6571.
TUSEN TACK FÖR ALLT STÖD OCH ENGAGEMANG UNDER 2015.
Allt Gott
Linnea
When the world says, ”Give up,”
Hope whispers, ”Try it one more time.”

Antioxidanter.

Antioxidanter

Vi har lärt oss att antioxidanter är toppen eftersom de tar hand om farliga fria radikaler som gör oss sjuka. Men är det så enkelt? Så här säger de senaste rönen.

Antioxidanter, till exempel vitamin C, kan också i hög dos förvandlas till en prooxidant, alltså en onyttig motsats till antioxidanten. Prooxidanten gör att celler ”härsknar” fortare. Forskare tror att samma sak kan gälla polyfenolerna i grönt te. Det bästa är därför att nöja sig med de antioxidanter man får i sig via kosten, i stället för att överdosera eller ta dem som kosttillskott.

Det finns en hel del antioxidanter i vissa frukter, bär och grönsaker, men också i fisk, kött, ägg och nötter. Flera antioxidanter bildas också automatiskt i kroppen.

Passa på och njut av allt gott som nu bullas upp på julbordet och fyll på kroppen med de antioxidanter den behöver.

Källa: Vivi Alström

 

 

Kyla, halka och julefrid.

Redan december och kylan har kommit till oss. Idag var det så halt på gatorna så det var svår att hålla sig på benen. Härligt med vinter men var försiktiga. På med broddar på skorna och reflexer är ett måste. Annars är det bara att vara ute i god tid med allt som hör julen till, så infinner sig julefriden precis som den ska.

Egentligen är det inte stress i sig som är farlig skriver MåBra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt utan bristen på återhämtning. Alla behöver återhämtning i sin vardag, varje dag – även under arbetstid fortsätter hon.

Lägg detta på minnet nu i jul. Låt det bli en fridfull jul med massor av återhämtning.

Julfrid

Att vara rädd om sig

Att unna sig den korta tiden det tar att känna igenom sina brösta är inte alltid så lätt. Man tänker helt enkelt inte på det. Samtidigt kanske man inte vet vad eller hur man man ska göra. Här är små tips som hjälp på vägen.Undersök dina bröst

Källa: Gunilla Hasselgren, MåBra:s medicinexpert.

Träna-hemma-och-på-jobbet

Småtränar du? Här kommer tips på hur du kan klämma in mer!

Det är många som tar några minuter här och där under dagen och gör lite styrkeövningar eller får upp pulsen en stund. Det är ett perfekt sätt att komplettera eller komma igång med träning. Någon berättade att en dusch var ca 50 benböj och andra tar två trapport extra när det ska upp en våning. Det där lilla extra gör sammantaget en hel del för vårt allmänna hälsotillstånd.  Hur gör du? Brukar du göra några övningar i din vardag?

Här kommer några tips på vad du kan smyga in i din dag. 

  • Stå upp och jobba om du har möjlighet, kör samtidigt tåhävningar 10 x 3 så mycket du orkar och kan.
  • Tricepsträning, ryggen mot skrivbordet och placera händerna på skivan så de hamnar bakom dig, ta ett stort kliv framåt och häv dig sakta upp och ned, du tränar triceps och axlar.  gör ett set om 10 x 3.
  • Plankan, denna underbara mag och ryggövning, den går att variera i oändlighet. Börja med att stå i vanlig planka i minst 45 sec, öka nästa ggn till 1 min osv. Pröva den sedan i sidoläge.
  • Knäböj, eller långa steg uppför i trappa. Den tar bra i rumpa och lår.
  • Utfallsteg, avbryt jobbet och gör 10 utfallsteg per ben. Försök få till 3  sådana tillfällen per dag.
  • Har du ett ställe du kan lägga dig ned? Gör då rumplyft, Ligg på rygg med ett böjt ben och det andra benet utsträckt. Spänn bålen och lyft stussen från marken. Pressa upp rumpan mot taket och håll höften rak. Sänk tillbaka och upprepa. Byt ben vid varje ny intervall.

Listan över kontorets värsta stressmoment

Stress

Nästan hälften av landets kontorsanställda tycker arbetet är stressande. Arbetsbördan men också hur kontoret ser ut påverkar. Här är listan över de största stressfaktorerna på svenska kontor.

Enligt en ny undersökning från fastighetsbolaget Vasakronan bland 2 000 kontorsanställda säger 46 procent att de är ganska eller mycket stressade i jobbet.

Det som stressar mest är att ha för mycket att göra. Det tycker 42 procent. På andra plats på stresstoppen hamnar störande kollegor när man försöker arbeta.

Teknik som inte fungerar är också ett vanligt stressmoment.

Hur arbetsplatsen ser ut kan också vara stressande. Det är sådant som stökiga skrivbord, disk som står framme, tråkig inredning osv. Framför allt yngre anställda, mellan 18 och 30 år, störs av detta, enligt undersökningen.

Vad som pressar beror på hur kontoret är utformat. Personer i kontorslandskap blir t ex mer stressade av den allmänna ljudnivån än vad de blir av arbetsbördan. De som sitter i eget rum stressas i högre grad av svårigheter att få tag i kollegor på kontoret.

Vad av följande påverkar din stressnivå negativt?

För stor arbetsbörda 42%
Kollegor som stör när jag arbetar vid mitt skrivbord 34%
Opålitlig teknisk utrustning (t.ex. skrivare, konferenstelefoner) 30%
Den allmänna ljudnivån på kontoret 28%
Brist på platser att jobba i lugn och ro 24%
Brist på platser att ostört ta telefonsamtal 21%
Svårt att få tag på kollegor för hjälp eller avstämningar etc. 21%
Bristfällig internetuppkoppling 19%
Tråkig eller oinspirerande kontorsinredning 19%
Mobiltelefonsignaler 16%
Dålig mobiltäckning 11%
Disk som står framme 10%
Andra kollegors stökiga skrivbord 6%
Inget av ovanstående 9%
Vet ej/kan ej svara 2%

Källa: Kontorsbarometern

 

 

Ältar du för mycket?

Ältar du?

Vi behöver reflektera, dels för att förstå vad som hänt och lära oss något av det – och dels för att kunna göra på ett annat sätt nästa gång vi står inför ett liknande problem. Men när vi tänker på någon oförrätt eller jobbig händelse under lång tid utan att det leder någonstans, då ältar vi.

Fråga dig själv: Har jag tänkt de här tankarna många gånger förut? Om svaret är ja, fråga dig då: Har det lett till en lösning på problemet? Om svaret då är nej, är det sannolikt ett fruktlöst ältande och du har allt att vinna på att bryta det.

Källa: Anna Bennich Karlstedt, MåBra:s psykolog
Foto: Expressen.se/hälsoliv

9 knep för godisråttor

Godis

Skapa dig dina egna godisregler – något av följande tips kanske passar just dig:

  • Ät bara sötsaker efter en måltid som innehåller protein.
  • Bestäm dig för att äta godis högst en gång i veckan.
  • Betrakta dig själv som godisallergiker.
  • Gör sötsaker till något lika otänkbart att äta som om du skulle röka.
  • Bestäm dig för att aldrig äta godis under dagtid.
  • Bestäm dig för att aldrig äta godis på vardagar.
  • Köp bara hem så mycket godis som du faktiskt ”får” äta.
  • Undvik alla söta drycker – vatten är bästa törstsläckaren.
  • Om du vet att du inte kan sluta – börja inte!

Källa: Marie Tegnér, MåBra:s viktcoach.

Bli medicinklok

Ju mer du vet om hur din läkemedelsbehandling fungerar, desto större nytta får du av den.

Mediciner

  • Placebo innebär att behandlingen fungerar bättre därför att du tro på den. Utnyttja placeboeffekten i ett läkemedel genom att vara lagom skeptisk eller positiv till den.
  • Nocebo innebär att behandlingen fungerar sämre därför att du inte tror på den.
  • Läs bipacksedeln bara lagom mycket så att du får den information du behöver, inte mer.
  • Dela aldrig med dig av receptbelagda läkemedel – det kan vara livsfarligt!
  • Ett läkemedel kan bytas ut mot ett billigare om det har exakt samma verksamma substans. Färg och utseende kan däremot variera.
  • Tänk på miljö och lämna alltid tillbaka oanvända läkemedel till apoteket.

Källa: Gunilla Hasselgren, MåBra:s medicinexpert.