Vintersporter

I Sverige är vintersporter väldigt stort och då troligen eftersom vi har ett klimat som fungerar för att utföra dessa sporter. I Skövde har vi ju lyxen att ha hela Billingens fritidsområde att utnyttja.

Billingen Friluftsområde
En av de vintersporter som är stora i Sverige och i Skövde är skidåkning i alla dess former. Under åren har Sverige haft många stora namn inom skidåkningen som vunnit flera stora mästerskap. De vanligaste skidsporterna är då längdåkning, slalom och skridsko.

I längdåkning gäller det att åka längre sträckor i terräng. Den i Sverige populäraste tävlingen inom längdskidåkning är Vasaloppet som varje år körs mellan Sälen och Mora. Man kör då en sträcka på 90 kilometer och tävlingen har hållits den första söndagen i mars ända sedan 1922.

Med slalom åker man nedför en backe där man ska åka i ett visst spår som går sick-sack mellan olika portar. Slalom finns i olika utförande beroende på hur glest det är mellan portarna.

Skridskor kan man åka bara för nöjets skull på konstis eller på frusen sjö. Att åka långfärdskridsko är populärt där det finns större åkbara sjöar. Men även konståkning är en populär träningsform.

Att rusa upp för en backe och susa ner på en pulka är ju inte heller helt fel. Dessutom är det ju kul att umgås med de små åkarna!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.