Träning och hälsotrender

trendoträning

Anna Lissjanis bloggar på trendotraning.se och här listar hon några trender inom träning och hälsobranchen. Läs och bli inspirerad.

 • Fortsatt tillväxt av CrossFit. Bara i Sverige finns idag 150 CrossFit-boxar och det poppar ständigt upp nya. För allt fler blir det en livsstil med hård träning och stenålderskost (s.k. Paleo).
 • Gymmen fortsätter fokusera på funktionell träning. Det blir mindre och mindre maskinpark till förmån för mer öppna, funktionella ytorna. Även gruppträning och hemmaträning inriktar sig på funktionella pass, t.ex. TRX- och andra suspension trainers, Tabataträning, HIIT, Crossfit och Crosstraning. Tidseffektiv träning där du får ”mycket i samma pass” – både kontidion- och styrketräning, fortsätter vara hett.
 • Olympiska lyften gör intåg på gymmen och intresset växer bara mer och mer bland tränande. Snart finns inte ett respektabelt gym utan lyftarplattformar.
 • Gymnastik i gymmiljö och som en del av ett träningspass blir allt mer vanligt.
 • Löpning och annan utomhusträning fortsätter vara lika stort. Utomhusgym, löplopp, En Svensk Klassiker och Triathlon är var och varannat mål och vi tar allt mer hjälp av proffs, t.ex. PTs, onlinehjälp eller löpgrupper.
 • Vanliga motionärer tränar allt mer som eliten. Många nöjer sig inte med vanlig joggning utan snöar in sig på löpskolning, intervaller, barfotalöpning, springer med löpvagn, kör långpass, yoga för löpare samt använder olika mätutrustning m.m.
 • Appar finns för allt – till och med för personlig träning. Ja, en med din PT, en med övningar och program, träningsdagböcker, mätning av olika resultat, egenkontroll av hälsan, kosttips, musik – det mesta.
 • Sociala medier och kända idrottare är starka trendsättare. Bloggare, och nätverk som Facebook, Instagram, Pinterest och Twitter används allt mer som marknadsföring, inspiration och för nätverkande med likasinnade. Även kända atleter är stora förebilder och syns allt mer, t.ex. som ansikten utåt vid kampanjer och som programledare i TV.
 • Träningskläder får allt mer trendfaktor med ett mode som följer övriga klädmodet. Höga midjor på tights, fräcka neonfärger och djuriska mönster, men även lugna pasteller och champagne, fina skärningar och materialet har höga krav på funktionalitet. Tunna lätta träningsskor som ger mer träning för hela kroppen, material som andas och formar, kompressionstights och strumpor som håller foten torr för att nämna några.
 • Årets färg 2014 enligt Pantone Colour Institute är en stark cerise orkidéfärg.
 • Dieter används (tyvärr) lika flitigt under 2014 som tidigare. Med detta följer diet-anpassade produkter och annat som går att tjäna pengar på, som t.ex. LCHF-bröd och 5:2-klubben.
 • Super food, d.v.s. mat och dryck som har ett ”mervärde” (t.ex. extra mycket vitaminer, protein, antioxidanter etc.) är en fortsatt ökad trend även hos ”medel-Svensson” och för icke tränande då tillgängligheten av dessa produkter är stor.

Källor: Egna iaktagelser(Anna Lissjanis, PT hos PTO)vid pressträffar och pressmeddelanden samt min trendspanare som reser på stora mässor till USA m.m (Jonas Lissjanis).

Källa: trendotraning.se

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.