Kan man äta en kaktus?

PitahayaPitahaya är namn på flera olika ätliga kaktusarter och dito varianter, alla med liknande utseende och smak. Frukten kan vara röd eller gul. Växten ser ut som klassiska kaktusar, men kan utvecklas till palmliknande träd. Härstammar sannolikt från Västindien.

Pitahaya har saftigt, mjukt fruktkött, med söt, fyllig smak. Dela frukten på längden och ät den färsk med tesked. Är god som smaksättare till allehanda efterrätter och såser. Skalet äts inte. Mogna frukter förvaras svalt. Omogna i rumstemperatur så mognar de på några dagar.

 

Persimon

Persimon (kaki) är en art i familj ebenholtsväxter. Det är ett lövfällande träd som kan bli över 10 m högt. Bladen är äggrunda till ovala, blommorna rosa. Den härstammar från Östasien där flera sorter förekommit i odling sedan 500-talet. Det finns även en mindre ätlig nordamerikansk art (Diospyros virginiana) benämnd persimon.

Frukt och fruktkött är orange eller gul, till form och konsistens liknande en tomat. Omogen frukt är oätlig p.g.a. hög halt av garvsyra. Mogen frukt är geléartad med söt fyllig smak påminnande om plommon. Den kan ätas med sked, kokas eller kanderas. Frukten är rik på vitamin A.

Sharon är en i Israel förädlad persimon och liknar denna i form, färg och smak, men saknar garvsyra och kan därför ätas halvhård. Ibland kan skalet ha bruna fläckar (sockerutfällning), som inte är något fel. Sharon äts naturell, i fruktsallad och desserter, på bakverk och som tillbehör till mat, t.ex. till kallt kött. Säsong: Oktober – mars. Förvaras i kylskåp.

 

Mangostan

Mangostan är ett träd som odlas i tropiska Asien, det kan blir upp till 25 m. högt och bär ätbara frukter (även dessa kallad mangostan). Dess ursprung är osäkert men vildväxande mangostan finns idag på Malackahalvön.

Mangostan frukten och har använts i traditionell medicin, bl.a. mot dysenteri, eksem och feber mm sedan länge tillbaka. Det hårda skalet på frukten innehåller flera typer utav antioxidanter, medans fruktköttet har en låg näringsdensitet. Mangostan säljs ibland som färsk, men ofta i olika typer av drycker som är gjorda på extrakt från mangostan och ofta tillsammans med andra frukter och bär.

 

Langsat
Langsat – beroendeframkallande småpotatis. Langsat ser inte mycket ut för världen. De växer i stora klasar, nästan som vindruvor och påminner om småpotatis i både storlek och utseende. Men skenet bedrar. Innanför det tunna sammetslena skalet gömmer sig en frukt bestående av ljusa nästan genomskinliga klyftor som blir godare ju fler man äter. Vi kan inte få nog. Ska dock inte förväxlas med Longan, vars yttre är mycket likt men smakar helt annorlunda.

Våga prova något nytt!

 

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.