Hur sitter du människa?

Sitt fint

Även om du tränar regelbundet så kommer ett stillasittande jobb att ta kål på dig. Bokstavligen. En studie som genomfördes av American Cancer Society visade att män som sitter ner på jobbet i sex timmar eller mer per dag hade en ökad risk för dödlighet med 20 procent jämfört med män som sitter ner mindre än tre timmar per dag. Andra forskningsrapporter har visat på ett samband mellan stillasittande jobb och högt blodtryck, cancer och diabetes. Dessutom finns många andra fördelar med att inte vara alltför stillasittande. Bland annat har forskare funnit att fysisk rörelse gör människor bättre på att lösa problem. För att utforma en ideal arbetsplats, följ ergonomiexperten Todd Meier och psykologen Carey Fitzgeralds råd.

Text: GORDY MEGROZ

 1. Den senaste trenden är att jobba på ett gångband men du får i princip lika bra resultat genom att arbeta stående två tredjedelar av dagen. Är du lite mer radikal kan du använda en trainer om du vill jobba från cykeln (med ett justerbart skrivbord får du plats med framhjulet under skrivbordet)

2. En gymnastikboll kan vara ett substitut till den klassiska stolen. Den aktiverar din bålmuskulatur. Trappa upp användningen eftersom du troligtvis kommer att bli trött när du är ovan.

3. Oergonomiska arbetsställningar för handleder och axlar kan leda till värk och stelhet. Dina armbågar skall vara i linje med datorns tangentbord och mus. Dina armar och handleder skall ligga i en rät linje när du arbetar vid datorn.

4. För att undvika spänningar i nacken är det klokt att ha dataskärmen åtminstone 45 centimeter från ansiktet. Skärmen bör också vara direkt framför dig, i ögonhöjd, med en lutning på 10–20 grader på skärmen.

5. En studie från 2011 som publicerades i The Science Journal Nature visade att gröna växter minskar ilska och frustration.

6. Att klappa din hund ger en ökning av oxytocin i kroppen vilket resulterar i minskad stress.

7. Ett flertal studier har visat på att bilder med naturmotiv har en positiv inverkan på ditt minne, koncentration och uppmärksamhet. Vissa studier tyder på att bilder på naturen nästan är lika bra som naturen själv.

8. Att exponeras för solljus har en positiv inverkan på humöret.

Källa: Outside Magazine Sweden

Tips

Tips & Trix

Ta mikropauser under arbetsdagen och sträck ut nacke och bröstmuskler.
Tänk på hållningen. När du sträcker på dig överbelastar du inte rygg och nacke.
Öka successivt när du ska komma i gång med träningen.
Träna avslappning. En ergonomiskt utformad arbetsplats räcker inte för att du ska slippa få ont. När du stressar spänner du axlar och nacke.
Se till helheten. Sömn, kost, motion och stress påverkar hur du mår.

Källa: www.forskningsbrevet.se

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.