Frukostdags?

Frukost

Varför är det så viktigt att äta frukost?

 

De som säger att de inte är frukostmänniskor har förmodligen enbart vant sin kropp med en dålig vana. Kroppen behöver energi på morgonen, och det är inte naturligt att inte vilja få i sig denna energin.

Vad man kan göra för att vänja kroppen är att börja med något enkelt. Du behöver inte ställa dig och koka gröt om du inte är van utan du kan göra en smoothie eller liknande.

Att äta frukost har egentligen bara fördelar. De som börjar dagen med en bra frukost håller lättare vikten. Äter man inte frukost så finns det en stor risk att man frestas av onyttiga livsmedel, om man däremot äter en bra frukost är det troligare att man fortsätter med bra mat resten av dagen. Vidare så blir de allra flesta hungriga efter ett tag, och då blir det snabba lösningar på stan, en kanelbulle på pressbyrån eller choklad i företagets automat. Vidare äter man ofta mer på kvällen om man inte äter mycket under förmiddagen, detta gör att blodsockret hamnar i ovikt.

Frukost är inte bara viktigt för att hålla vikten och vara hälsosam, utan det gör även hjärnan mer aktiv. Skolbarn som äter frukost har lättare att koncentrera sig och klarar sig bättre i skolan. Även vuxna som jobbar klarar sitt jobb bättre och med mindre ansträngning om de får en god start på dagen. Hjärnan behöver ny energi för att fungera som den ska, annars blir uppfattningsförmågan och reaktionsförmågan sämre.

En ideal frukost bör innehålla både mjölkprodukter, bröd och frukt eller grönt. Ett exempel är en tallrik med gröt och mjölk eller fil med flingor, till det en ostmacka med paprika på. För veganen bör man se vad man kan ersätta mjölkprodukterna med.

Frukost är inte enbart bra för kroppen rent näringsmässigt utan även för att börja dagen lugnt utan stress. Sitt ner och ät din frukost i lugn och ro, det är det värt. Att stå och äta en macka vid diskbänken är visserligen bättre än inget alls men då börjar du dagen med ett stressmoment.

Kroppen kan vänja sig vid det mesta, alltså både att inte känna hunger när den bör och att göra det. Vänj dig sakta och säkert vid att äta på morgonen. Du blir både snyggare, piggare och smartare.

Källa: Aftonbladet Hälsa

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.