Att tänka på vid bilkörning.

Att tänka på vid bilkörning

Att köra bil längre sträckor kan vara tröttsamt, både när man kör i jobbet och privat. På många bilar går stolen att ställa in. Det är särskilt viktigt att man ser till att ha stöd i svanken, då blir man mindre trött i ryggen när man kör. På en del bilar kan sitsen vinklas. Då kan man ställa in sitsen så att den främre kanten är i samma nivå eller aningen lägre än den bakre kanten. Det ger en bra sittställning för rygg och nacke.

Ryggbesvär är vanligt

Bland yrkeschaufförer som kör lastbil eller buss är det vanligt med besvär från nacken, skuldrorna, axlarna, ryggen och knäna. Därför är det viktigt att man försöker skaffa sig ett bra sätt att arbeta på. Om det är möjligt ska man ställa in nackstödet och armstödet så att de passar kroppen. Armstödet bör vara nära kroppen så att de ger stöd åt underarmarna utan att man drar upp axlarna. Om man ställer in alla speglar ser man bra och kan ha en bekväm sittställning.

När man blir trött bör man helst undvika att ha en framåtlutad ställning med underarmarna som stöd på ratten. Då blir man tvungen att vinkla huvudet bakåt för att se vägen och det gör att musklerna i nacken och axlarna får arbeta på ett sätt som inte är bra utan kan göra att man får ont. Det är bättre att stanna och ta en kort paus då och då.

Vid pennan Sissel

En kommentar till Att tänka på vid bilkörning.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.