Mörkaste november

I förkylningstider

Nu är det mörkaste november och förkylningstider. För att hålla sig frisk och kry samt hålla energinivån uppe behövs både C och D-vitamin. Gör det till en vana att dricka en kopp varmt vatten med en halv pressad citron, en tesked honung och en skriva ingefära i till kvällen. Citron boostar ditt immunförsvar, honung hjälper sömnen och ingefära eliminerar förkylningsvirus/bakterier och har anti-histamineffekt samt innehåller många antioxidanter.

D-vitamin är bakteriedödande och stärker också immunförsvaret samt motverkar trötthet och depression. I solfattiga Sverige kan D-vitamin brist förekomma hos många under det mörka vinterhalvåret och fler och fler studier pekar på att många lider av brist på D-vitamin.

D-vitamin får vi både från kosten och genom bildning i huden vid solexponering. Mängden av D-vitamin som bildas i huden är beroende av många faktorer som solintensitet, breddgrad, hudfärg, ålder och sjukdomstillstånd. Under sommarhalvåret lagrar vi D-vitamin i fettdepåerna, men det räcker ofta inte för att täcka in behovet under vintern. De vanligaste formerna av D-vitamin är kolekalciferol och ergokalciferol. I kroppen omvandlas sedan D-vitaminet till ett hormon som reglerar kalciumbalansen. Kolekalciferol finns i animaliska livsmedel som fet fisk, lever, ägg och mejeriprodukter. Ergokalciferol finns i svamp/jäst och är den enda vegetabiliska D-vitaminkällan.

Ta hand om dig i höstmörkret

källa: Akupukturkliniken, Hälsa

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.