Enkla sätt att förlänga livet!

Förläng livet

Ett gott skratt räcker inte hela vägen. Här är knepen som ger dig ett långt och lyckligt liv.

En sund livsstil påverkar livslängden, det är forskarna eniga om. När vi åldras påverkas också våra kromosomer, en förändring som gör oss mer mottagliga för sjukdomar och hälsoproblem.

Studier visar att livsstilsförändringar kan öka aktiviteten hos ett enzym som motverkar de negativa cellförändringarna. Rätt kost, motion och god psykisk hälsa står alltså i direkt relation till vår ålder – och det är aldrig för sent att börja!

Här är 10 tips för ett långt och hälsosamt liv.

Fimpa för gott

Ett rökfritt liv är ett friskare liv. Enligt en brittisk studie kan personer som slutar röka vid 30 års ålder förvänta sig hela 10 bonus-år på jorden. Väljer du att sluta vid 40, 50 eller 60 får du 9,6 respektive 3 år extra enligt samma källa. En rökande kvinna kan dessutom räkna med att hamna i övergångsåldern tidigare än normalt, det visar en färsk undersökning från universitetet i Hongkong.

Har du midjemåttet som motivation för att inte sluta? Klicka här!

Gift dig

Personer som lever i äktenskap tenderar att leva längre än singlar. Forskarna tror att både sociala och ekonomiska faktorer spelar en stor roll. Lever du som lycklig gift är hälsofördelen som störst, men även skilda personer eller änkor lever längre än de som aldrig haft en partner, enligt samma studie.

Därför är kärlek bästa medicinen

Drick smart

Förekomsten av hjärtsjukdom är mindre bland personer som dricker måttliga mängder alkohol jämfört med personer som inte dricker alls. Men ha koll på balansen, för stor alkoholkonsumtion har direkt motsatt effekt! Ett halvt glas vin är tillräckligt om du dricker dagligen.

Rör på dig

Det finns mängder av undersökningar som styrker att personer som motionerar lever längre än andra. Regelbunden motion minskar risken för såväl hjärt-kärlsjukdom som stroke och diabetes typ 2. Studier har också visat att även vissa cancerformer kan förebyggas av fysisk aktivitet, precis som depression.

Gå ner i vikt

Är du överviktig kan en viktnedgång innebära mängder av hälsofördelar – och ett längre liv. Överviktiga personer löper betydligt större risk att drabbas av livsförkortande sjukdomar, som hjärtproblem och diabetes. Särskilt skadligt är det fett som samlas kring magen.

Så blir du av med det farliga bukfettet

Ta en tupplur

Personer som regelbundet unnar sig en power nap har 37 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdom. Det visar en nyligen genomförd studie med över 24 000 deltagare. Forskarna tror att det är sömnens stressdämpande effekt som är huvudorsaken.

Sov dig smartare – och gladare!

Förlåt!

Förmågan att förlåta har överraskande hälsoeffekter även på den fysiska hälsan. Bitterhet och ilska kan sammankopplas med sämre lungkapacitet, stroke och högt blodtryck. Att förlåta en oförrätt är ångestdämpande och gör att både fysiska och psykiska spänningar försvinner. Studier har visat att effekten blir ännu tydligare om lång tid passerat mellan kränkningen och försoningen.

Så här undviker du bitterheten!

Ät som en japan

Okinawa-dieten, den mat som befolkningen på den japanska ön Okinawa äter, klassas av många experter som en av de bästa dieterna. Anledningen är att okinawaborna toppar statistiken när det gäller medellivslängden i världen. Färgglada gula och röda grönsaker, fisk och en tradition att enbart äta 80 procent av tallrikens innehåll sägs vara några av anledningarna bakom de många 100-årskalasen.

Läs mer om Okinawa-dieten

… eller som en grek

Den så kallade medelhavsdieten hyllas också när det gäller relationen mellan kost och livslängd. Mycket frukt, grönsaker, fisk, olivolja och fisk sägs vara nyckeln till att så få personer i området drabbas av hjärtsjukdom eller diabetes. Det finns också studier som visar att risken för demenssjukdom kan minska med hjälp av kosttypen.

Skaffa en hobby

En meningsfull sysselsättning är a och o för ett långt och lyckligt liv. Det visar en japansk undersökning som fann att deltagare med givande intressen var betydligt friskare än personer som inte fann någon större mening med sina sysslor. Enligt en rysk studie löper också personer med starka intressen och hobbies mindre risk att drabbas av demenssjukdom.

Källa: Webmd

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.