Frukter: Jan-Feb
Apelsiner, citroner, clementiner, grapefrukt, kiwi och äpple.
Apelsin är en citrusfrukt som är en viktig c-vitaminkälla och god att äta som den är. Kläm lite på frukten så blir den lättare att skala. Bra som mellanmål tillsammans med lite Keso eller vaniljkesella.
Näringsvärdestips: Apelsin
Näringsvärden per 100 g: Energi 46 kcal/193 kJ, Vatten 86 g, Protein 0,8 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 10,3 g, Kostfiber 1,9 g, Kalium 158 mg, beta-karoten 0,126 mg, C-vitamin 53 mg.
Foto: TV4
Grönsaker: Jan-Feb
Brysselkål, Endive, Grönkål, Jordärtskocka, Kålrot, Gul lök, Röd lök, Morötter, Palsternacka, Potatis, Rotselleri, Rättika, Rödbeta, Rödkål, Svartrot, Vitkål
Vitkål kan användas till olika maträtter bl.a. kålpudding, kåldolmar och kålsoppa. Vitkål kan även strimlas och ingå i sallader med olika tillbehör eller naturell.
Skall man göra kåldolmar kan ett stort vitkålshuvud vara bra eftersom man får större blad. Vill man inte ha så stort vitkålshuvud kan affären ofta dela och sälja i halvor.
Vitkål innehåller flera vitaminer t.ex. B1, B2 och C-vitaminer.
Källa: Recept.se
Höstens rotsaksfat
Servera gärna rotfrukterna till korv eller kotletter.
Antal portioner: 4
Ingredienser:
4-500 g vitkål, finstrimlad
1 klyfta rotselleri, strimlad
4 st morötter, stora, skivade
2 st gula lökar, klyftor
1 st lagerblad
1 tsk timjan
salt
4 korn svartpeppar
olivolja
1-2 dl grönsaksbuljong